Inšpirácia: naša detská izba pre škôlkara

Inšpirácia: naša detská izba pre škôlkara

Nie je ničím výnimočným, že nároky detí na detskú izbu sa stále menia. A tak to bolo aj u nás. Z batoľaťa nám vyrástol škôlkar, ktorému sa vyšpecifikoval typ hry aj hračiek, a s ním spojené ukladanie. Naše pôvodné rozmiestnenie a predovšetkým úložné priestory už neboli dostačujúce, a tak sme sa rozhodli detskú izbičku v určitej miere reorganizovať. Pôvodné rozloženie nájdete v predošlom článku a teraz vás pozývam nazrieť na to nové.

Vždy je to o deťoch

Nechceli sme synovi zrúcať celý jeho domček z karát, keďže vnímame, že jeho detská izba je preňho veľkým útočiskom a tak sme s ním všetky zmeny konzultovali. Čoho sa nechcel vzdať je posteľ s domčekom, čo rešpektujeme a meniť zatiaľ nebudeme. Značná výhoda postele i pre nás je tá, že je rozkladacia a teda v čase choroby dobre poslúži.

detska izba s postelou

Ako vybrať nábytok

Vedeli sme ako presne potrebujeme hračky poukladať, takže výber systému Trofast v spodnej časti bol pre JEHO typ hračiek ideálny. Zafungovalo to dobre aj pod posteľou, takže sme sa to rozhodli aplikovať do izbičky ďalej. Vždy je dôležité predstaviť si, ČO všetko chceme ukladať a AKO to chceme ukladať. Na základe toho si už môžeme rozmyslieť aký nábytok do detskej izby zvolíme.

detska izba s trofastom

Tento systém nám zhltol väčšinu hračiek, čo sme potrebovali a zostala aj nejaká rezerva. Zvolila som dekor v masívnom dreve, aby izba pôsobila viac hrejivo a v prípade potreby si ho vieme ľahko zmeniť na akúkoľvek farbu.

Pracovný stôl

Čo sme ale potrebovali nutne vyriešiť okrem praktickejšieho ukladania hračiek bola pracovná plocha. Naše dieťa radím do kategórie tvorivec. Stále niečo farbí, strihá, lepí, oblepuje ...  a teda pôvodný malý stolík sa stal nedostačujúci na plochu. Aby sme pracovný stôl plošne zväčšili na maximum, rozhodli sme sa ho zabudovať a spolu s hornými doskami Trofast-u sme zjednotili túto plochu bielou drevotrieskovou doskou, ktorú sme si dali namieru narezať v Hornbach-u.

detska izba pre skolkara//Zjednotenie bielou doskou izbu opticky zosvetlilo a zväčšilo. Zároveň ma potešilo, že syn sa na tejto doske za stoja rád hráva a vznikla z toho neplánovaná hracia plocha - deti nám ukážu čo ozaj potrebujú :)

detska izba pracovny stol

Pracovný stôl je už ozaj veľký a plnohodnotný. Navrhovaný je tak, že keď sa pôjde do školy, už sa len zdvihne výška a plocha zostane. Pracovná plocha je upevnená na dvoch veľkým drevených konzolách a pre istotu z bezpečnostného hľadiska sme ju podopreli aj zásuvkovým kontajnerom, ktorý malo dieťa pre predošlom malom stolíku. Ešte musíme nájsť vyššiu detskú stoličku vhodnú k tejto výške pracovnej plochy.

Jednoduché dodekorovanie

Nad spodné skrinky sme plánovali umiestniť naspäť domčekovú knižnicu, aby premena nebola zásadná, ale syn sa tváril, že mu nevadí ak tam nebude a tak sme sa v poslednej chvíli rozhodli nahradiť ju len poličkou "vo vzduchu". Preniesli sme ju z opačnej strany izby, poňala nám všetky hračky a knihy, ktoré sme pôvodne plánovali umiestniť do otvorenej skrinky a zároveň to pôsobí vzdušne a dizajnovo súčasne.

detska izba

Premiestnenie poličky na druhú stranu izby ju opäť o trochu opticky zväčšilo, keďže máme vyššie kusy nábytku - posteľ a poličku len na jedne stene izby.

detska izba

Čo mňa osobne potešilo, že izba sa ľahšie a rýchlejšie upratuje. Aj synovi. Všetko má dostupné, vie si to ľahko vytiahnuť a aj schovať naspäť. Ako som už písala v predošlých článkoch o detských izbách, som zástancom toho, aby deti dosiahli na všetky svoje hračky a pomôcky. Všetko čo je vyššie slúži len nám, alebo v opačnom prípade my slúžime deťom :)

Z môjho pohľadu pôsobí väčšie a vzdušnejšie. Menej vecí po zemi = čistejší pocit. Dostaneme sa ľahšie do veľkej skrine a odkryli sme aj radiátor. Prezradím vám tajomstvo: chodím sa tam kochať, ako sme ju vylepšili :)

Verím, že som vás opäť inšpirovala. S izbičkou nekončím, ešte chcem vymeniť podložku za koberec a vyrobiť mu nálepky na Trofast nádoby. Môžete to sledovať na mojom instagrame.

Mary :)

Zdieľať