Zariaďovanie: ako na obrázkovú stenu

Zariaďovanie: ako na obrázkovú stenu

Obrázkové steny vedia byť skvelým pomocníkom pri zútulňovaní interiéru. Môžete zvoliť nadčasovú kombináciu s umeleckými grafikami, či maľbami alebo koláž z plagátov, ktorá sa dá sezónne obmienať podľa nálady či ročného obdobia. Ako vo všeobecnosti na to, si ukážeme v nasledujúcich riadkoch.

Ako sa aranžovalo u nás...

Reorganizácia obývačky a výmena sedacej súpravy spôsobili, že sme museli zrušiť rohovú policu, ktorá bola perfektným doplnkom na sezónne aranžovanie a občasné položenie obrázku. Zútulnenie rohu mi však absentovalo a tak som sa rozhodla konečne povyťahovať aspoň niektoré naše grafiky a umiestniť ich tam kam patria - vystaviť na stenu.

ako si pripravit kolaz na stenu

TIP: Pre urýchlenie vŕtania som všetky rámy obkreslila, vystrihla a zaznačila miesto zavesenia na baliacom papieri . Následne som ich prilepila na stenu aby sme si znázornili koláž. Rozhodla som sa pre rohovú koláž, aby sa táto kompozícia prepojila spolu s lampou a súčasne ponúkala priestor na rozšírenie smerom doľava. 

kolaz obrazkov na stene

Kombinácia je ľahká, farebná a nelepenie ale naopak vŕtanie obrázkov ponúka ich obmenu. Zámerne je preto použitá väčšina rámov v bielej farbe, pre lepšie vyniknutie farebných grafík a doplnkov. Pri tomto type galérie umiestnenej v rohu som sa rozhodla nechať vyniknúť a dodržať roh a rámy sú zámerne v jednej línii s rohom na obidvoch stranách.

obrazkova kolaz na stene

horné dva obrázky - moja tvorba // vľavo dole modré "Štrbské pleso" - CISAROVE // vľavo dole farebný - rodinný poklad // vpravo dole a hore - DESENIO // vpravo v strede "Hold me tight" Žužu Gálová

obrazkova kolaz na stene

Poďme si na zopár inšpiráciach ukázať aj iné typy...

1. Základným a najdôležitejším pravidlom je umiestniť stred kompozície v úrovni očí. Či už je to jeden obraz, alebo naplánovaná koláž, jej stred by mal byť vo výške okolo 1,6 m, samozrejme závisí od ostatného zariadenia či celkovej výšky miestnosti.

obrázková stena

2. Ak ideme aranžovať priestor na komodou, lavicou či skrinkou, je opticky príemnejšie držať sa vrámci jej rozmeru, čiže z jej šírky obrazmi nevychádzať.

obrazkova stena

Ak už sa rozhodneme vyjsť von, ideálne obrázkami s menšími rozmermi, úplne iným tvarom, ako možeme vidieť zrkadielkom, či nástennou lampou. V skratke niečím, čo vizuálne zdanlivo s obrázkovou kolážou nesúvisí. Aj keď opak je pravdou :)

obrazkova stena

3. Pri rohových zoskupeniach máme na výber z dvoch možností.

Vizuálny pocit z rohu podporíme a rámy umiestňujeme rovnobežne s ním, ako som to urobila aj ja. Ak nie všetky, tak väčšinu. Takéto rozmiestnenie je vhodné predovšetkým do nižších priestorov, nakoľko navodzuje pocit vertikality. Zároveň pôsobí vizuálne jednoduchšie.

obrazkova stena v rohu

Alebo môžeme naopak roh rozvoľniť tým, že ho síce obklopíme obrázkami, ale neviažeme sa naň vizuálne. Ideálne ak kombinujeme v tomto prípade aj rôzne druhy tvarov rámov či doplníme o závesný kvetináč alebo inú dekoráciu.

obrazkova stena v rohu

4. Čo s tým zoskupením? Ako to dať celé dokopy?

Ak si na to netrúfate sami, na internete je nespočetné množstvo odporúčaných kombinácii. Vyberte si takú, ktorá vám vyhovuje rozmerovo, nasledne si ju doma vyskúšajte prilepiť pomocou baliaceho papiera na stenu a možete podľa konkrétnych rozmerov vyberať, čo na stenu umiestnite. Ak chcete staviť úlne na istotu, na Desenio či Poster Club nájdete komlet pripravené zostavy plagátov, ktoré k sebe skvele ladia.

ako na obrazkovu stenu

5. Ak chcete umiestniť len jeden obraz, môžete staviť na na jednoduchú a nadčasovú symetriu, čiže umiestnite ho do stredu steny/komody/sedacej súpravy...

obraz na stene

... alebo skúste odvážnejšie aranžovanie a to asymetricky. Samozrejme je potrebné vhodne zvoliť kam presne obraz či plagát umiestniť tak, aby zostala stena s ostatným nábytkom a dekorovaním vyvážená.

obraz na stene

Krásne dekorovanie prajem

Mary :)

Zdieľať