Letné posedenie na terase štýlovo

Ako dekorovať letnú terasu či balkón

Je na trhu priveľká ponuka a vy stále tápate ako dodekorovať balkón či terasu? V jednom z mojich obľúbených obchodíkov Bellarose nájdete veľa krásnych doplnkov a my si pomocou nich ukážeme zopár obľúbených štýlov a povieme si, čo by určite na takej letnej terase chýbať nemalo.

Základom je dobré posedenie. Úplným optimom je ako loungové sedenie pri príjemnú pohodu pri drinku či káve, tak aj posedenie pre klasické stolovanie, ktoré bude výborným doplnkom pri letnej grilovačke alebo nedeľnom brunchi. Ak vám to priestor nedovoľuje, skúste si povedať, kde radšej sedávate a investujte do takého typu sedenia, ktoré využijete viac.

Je to o detailoch

Tak ako vždy, aj tu veľkú mieru pocitu z priestoru, robia dekorácie a doplnky. I keď to veľa z nás nepovažuje v exteriéri za podstatné, veľkým pomocníkom pre atmosféru vie byť koberec. Tie sú dnes vyrábané už z takých materiálov, ktoré sú odolné aj do exteriéru a vedia urobiť veľa parády. Doaranžujte ho podľa svojho preferovaného štýlu a zlaďte k nemu i i ostatné textílie  ako sú podsedáky, plédy na večer či vankúšiky pre pohodlnejšie sedenie.

Ako pri mori

koberec do exteriéru // vankúš s pásikmi // vankúš s vlnami // prenosný lampáš // podsedák // keramické misky 
// pohár na šampanské // pufy na sedenie // slnečník // krhla // kvetináč
Poďme stolovať

Ak radi vonku jedávate, nezabudnite aj na behúň na stôl či obrus. Neplní len funkciu ochrany stola, ale vizuálne zaberá veľkú plochu z terasy či balkónu a je škoda ju nevyužiť aj esteticky. V kombinácii s veľkou kyticou lúčnych či záhradných kvetov vo váze, bude aj tento kút vyzerať neodolateľne. 

Kvôli exteriérovému stolovaniu nemusíte meniť všetok svoj už používaný riad. Doplňte ho len o kúsky, ktoré sú atmosférou príznačné pre leto - či už farebne alebo funkciou: veľké farebné misy na šalát, karafu s pohármi na osviežujúcu limonádu či zaujímavý podnos na grilované kúsky.

Moderné s vintage prvkami

kovový svietnik // podsedák // krakelovaný kvetináč // svetelná reťaz // bavlnený pléd // vonkajší koberec 
// krhla // ohnisko //

Svetlá, svietniky, svetielka...

Áno, cez leto býva neskôr tma, ale aj sa dlhšie vonku posedáva a preto nezabudnite na štýlové osvetlenie, ktoré dodá tú správnu atmosféru. Rôzne zaujímavé svietniky sa dajú využiť nielen na dodekorovanie ale aj vypálenie sviečok, ktoré sú zároveň hmyz odpudzujúce. Naopak horné jemné ambientné osvetlenie vo forme svetielok bude výborným doplnkom pre večernú romantiku.

Čo s lampášmi? Jednoznačne im prospieva vrstvenie - čiže nenechajte stáť jeden lampáš smutne v kúte, ale doplňte ho o menšie či väčšie kúsky, kombinovať môžete i materiály a nezabudnite ich doplniť o spoločnú plochu - menší koberec či pléd. V kombinácii so zopár rastlinami, vzrastlejšími i nižšími vytvoríte štýlový a zároveň útulny kútik terasy.

Obľúbené boho

 

lampáš // bambusový lampáš // podsedák // hojdacia sieť // podtácky // zavesný kvetináč // koberec 
// ratanová stolička // bambusová hojdačka // krhla // kvetináč s tvárou // teracotta kvetináč //
Čo teda so štýlom?

Dekorovanie terasy či balkónu by mala byť akási predĺžená ruka vášho interiéru. Čiže ak ho máte napríklad v modernom az minimalistickom štýle, skúste ho prostredníctvom materiálov a farieb potiahnuť aj von. Útulnosť zabezpečíte práve vrstvením materiálov a predmetov, ale stále by to malo byť v rovnakom duchu. Niektoré štýly sa dajú príjemne prepájať, či dopĺňať ako napríklad práve moderný doplniť o vintage kúsky alebo o zopár boho doplnkov a má to iný šmrnc. Takisto sa vie výborné prepojiť vintage štýl s romantickým alebo s rustikálnym. Nebojte sa kombinovať, terasa či balkón sú na to ako stvorené. 

Romanticky v štýle vidieka

petrolejka // kvietkovaný matrac // ružový svietnik // lampáš // krhla // keramický džbán 
// kvietkovaný vankúš // bavlnený obrus // svietiaci lampáš // zelený matrac //

Majte krásne letné dni, 

vaša Mary :)

Tento článok vznikol v spolupráci s Bellarose.

Zdieľať