Zariaďovanie: malá izba pre dve deti

Zariaďovanie: malá izba pre dve deti

Dostala som na instagrame výborný námet na článok. Veľmi veľa z nás žije v trojizbových bytoch, kde pri narodení druhého dieťaťa prichádza otázka: ako skĺbiť jednu (väčšinou menšiu) detskú izbu pre dve deti. Ešte lepšou otázkou je kombinácia opačných pohlaví. A tak som sa rozhodla spísať zopár mojich tipov a inšpirácií na túto tému.

Menej je viac. Základné pravidlo, ktoré bežne odporúčam, je v tomto prípade naozaj dôležité. Ak potrebujeme do izby umiestniť veľa funkcíí, a to v dvojnásobnom počte, mala by byť zariadené striedmejšie a odporúčam zamerať sa na detaily. Internetové obchody ponúkajú široké množstvo výrobkov do takýchto izieb, pri špecifickejších rozmeroch však odporúčam nešetriť a zainvestovať do nábytku namieru.

// ROZLOŽENIE A NÁBYTOK

1. POSTELE

Najväčšia a najviac nevyhnutná súčasť detskej dvojizby. Dá sa riešiť aj rozkladacou, či výsuvnou formou, pri dvoch stálych obyvateľoch to však nepovažujem za dobré riešenie. Každé dieťa by malo mať stále k dispozícii svoj malý kútik kde sa dokáže schúliť, oddýchnuť si, či nebodaj ležať počas choroby.

Úplne optimálne je umiestniť dve postele na podlahu. Ak to priestor nedovoľuje, dvojposchodové postele sú už bežnou súčasťou ponuky na trhu. Ak je to priestorovo možné, odporúčam posteľ nad seba umiestniť na striedačku, tj. nie priamo nad seba. Vyzerá to vzdušnejšie a časť pod hornou posteľou sa dá využiť ako hrací, či odkladací priestor.

detska izba pre dvoch

// ukážka klasickej poschodovej postele s jednoduchou farebnosťou a kombináciou farieb len na doplnkoch

detska izba pre dvoch

// alebo keď aj "klasická "poschodová posteľ vie vyzerať krásne dizajnovo

detska izba pre dvoch

vľavo // postele nie nad sebou, miesto je vyplnené nábytkom namieru  ____ vpravo // jednoduchý až minimalistický dizajn postele priam ponúka kombinovanie farieb, i keď dobre by to vyzeralo aj bez nich

Dobrým riešením je taktiež zabudovaná dvojposchodová posteľ, tj. taká, ktorá je stavebne zapracovaná a môže sa javiť ako súčasť steny.

detska izba pre dvoch

// v tomto prípade je nábytok vyrobený namieru a priamo zapracovaný s osvetlením a stenami, pôsobí to veľmi harmonicky a vzdušne

2. PÍSACÍ STÔL

Tu platí za mňa to isté pravidlo ako pri posteli. Každé dieťa by malo mať svoj vlastný kútik, kde môže v kľude pracovať, tvoriť či študovať. Každý má svoj spôsob práce i ukladania vecí, takže formu by som dala jednotnú - stôl a stolička, a jednotlivé doplnky zariadila podľa veku a potrieb dieťaťa.

detska izba pre dvoch

// pracovná plocha nemusí byť nevyhnutne veľká, dôležité je, aby každú súrodenec mal to svoje miesto

detska izba pre dvoch// harmonické pastelové odtiene na vstavanom nábytku ktorého súčasťou je aj pracovné miesto

Považujem za veľmi dôležité postavenie stola pod oknom (kvôli priamemu osvetleniu). Ak to izba nedovoľuje, svetlo ako také by malo prúdiť z opačnej strany, ktorou rukou píšeme - teda pre praváka zľava a opačne. Netreba zabudnúť na kvalitnú lampu, ktorá dostatočne osvetľuje stôl i v zimných mesiacoch. Ja osobne neodporúčam umiestňovať písací stôl pod poschodovú posteľ, ani z hľadiska svetla ani z hľadiska pracovnej psychogieny (asi by sa nikomu nepáčilo sedieť v krabici :)) ani z hľadiska fyzického (rýchle postavenie sa atď).

3. ÚLOŽNÝ PRIESTOR

Toho nie je nikdy dosť. Pri tejto časti nábytku odporúčam vsadiť do kvality a dať ho urobiť namieru. Čiže rozmiestniť si do miestnosti všetok potrebný typový nábytok a ostatný priestor vyplniť systémom namieru.

Je dobré skombinovať zatvorené skrine na oblečenie, zatvorené zásuvky/police na hračky a otvorené police na hračky a knihy. Niektoré obchodné domy ponúkajú modulový nábytok, ktorý sa pri správnom vystavaní správa ako namieru - napr. Ikea Stuva.

detska izba pre dvoch

// úložný priestor môže byť práve elegantne zabudovaný pod posteľou ako na obrázku

detska izba pre dvoch

// farebne a materiálovo hravá detská izba zo série Ikea


Dopredu si treba dobre premyslieť, čo všetko reálne potrebujeme uložiť. Pri vstavanom nábytku si treba uvedomiť, že tento úložný priestor je časť izby, ktorá tam zostane nastálo, takže predstaviť si, že sa budú deti v tomto priestore pri tomto rozložení nábytku pohybovať aj o 10 rokov.

4. HRACIA PLOCHA

Pri menších deťoch nesmieme zabúdať na dostatočne veľkú hraciu plochu. Ak im ju vytvoríme, je menšia pravdepodobnosť, že si ju budú chcieť vytvoriť v inej časti bytu. Súčasťou by mala byť umývateľná nešmykľavá podložka alebo koberec s nízkym vlasom.

Pri kombinácii menšie a väčšie dieťa, by aj to menšie malo mať svoje tvorivé miesto. Je vhodné ho umiestniť práve k hracej ploche, keďže je určená práve preňho.

// FAREBNOSŤ A MATERIÁLY

Nábytky namieru a veľké kusy by som volila v nadčasových a neutrálnych odtieňoch - biela či bledý drevodekor. K nim sa už veľmi ľahko zladia doplnky a takisto aj veľmi ľahko vymenia, keď ratolesti podrastú.
Stimulujúcimi farbami sú pastelové odtiene, ktoré pôsobia kreatívne, ale stále ľahko a vzdušne.

Pri takomto farebnom základe sa dá veľmi dobre kombinovať aj viacero pastelových odtieňov:

farebna kombinacia


Stále by som však pri farbách išla len do doplnkoch, nie veľkých kusov nábytku.

detska izba pre dvoch

vľavo // tu si môžeme pozrieť kombináciu až troch pastelových farieb: žltá, lososovo-ružová a viacero odtieňov petrolejovej ____ vpravo // ukážka krásnej kombinácie mintovej a ružovej s neutrálnym základom

detska izba pre dvoch

// ukážka vysoko neutrálneho až minimalistického základu a ako ho dokážu veselé detské doplnky sofistikovane doplniť


Kto nemá rád farebné kombinácie, alebo si netrúfa na farby, riešením je monochromatická farebnosť, a teda vybrať si farbu a v nej už len jednotlivé odtiene - odtiene béžovej, odtiene sivej, zemité odtiene atď.

detska izba pre dvoch

// izba v čisto prírodných odtieňoch, jediným kontrastom sa stáva čierno-biely koberec

// NA ZÁVER

V každom prípade celé rozmiestnenie závisí od danej miestnosti - jej veľkosti, svetelnosti a aj toho, čo všetko potrebujeme do nej umiestniť. Samotným špecifikom sú však najviac jej obyvatelia, takže odporúčam sa inšpirovať sa vždy najviac práve deťmi a ich potrebami.

Okrem toho tmavé miesta optimálne využiť na odpočinkové zóny a postel, najsvetlejšiu časť na hranie, pracovanie a tvorenie. Ak sú v miestnosti atypické výklenky, sú ideálne na vstavané nábytky. Vysoké stropy môžeme naopak využiť na umiestnenie postelí hore a využitie priestoru aj nad nimi. Treba si všímať danosti priestoru horizontálne ale aj vertikálne, práve preto, že miestnosť potrebujeme využiť na maximum.

Verím, že som vás aspoň trošku inšpirovala a dočítali ste sa až sem. Ak by ste chceli viac inšpirácie zo sekcie "detská izba", nájdete ich aj na mojom pinterest účte.

Mary

Zdieľať