Navrhovanie - malá kuchyňa, ako na to

Navrhovanie - malá kuchyňa, ako na to

Všimla som si na instagrame, že tematika malých kuchýň je celkom zaujímavá pre viac ľudí, a tak som sa rozhodla pridať zopár inšpirácií a malý návod na zariadenie takejto kuchyne.

Ako sa hovorí,nie je umenie čarovať na veľkom priestore, ale práve naopak – nie je úplne jednoduché vykúzliť funkčnú no zároveň peknú a praktickú kuchyňu na malej ploche.

DISPOZÍCIA

Pri každom jednom navrhovaní kuchyne odporúčam maximálne ako sa dá dodržať pravidlo pravej ruky (pri pravákoch): špajza – chladnička – odkladacia plocha – drez – odkladacia plocha – sporák – odkladacia plocha. Je to ideálne rozmiestnenie z hľadiska praktickosti. Ľudia majú sklon odkladacie plochy dávať dokopy, ale ak je to možné, vždy je dobré mať okolo seba dostatok priestoru pri každej jednej činnosti a netlačiť sa napr.  pri umývaní riadu niekde v rohu a búchať si lakte o vedľajšiu vysokú skrinku  :)

Prikladám pre inšpirácu nákres štandardného usporiadania kuchyne z hľadiska funkčnosti a dizajnu.

rozmiestnenie kuchyne

Menší priestor odporúčam využiť do posledného centimetra. Či už preferujete zatvorené skrinky až po strop alebo otvorené police, úložného priestoru nie je nikdy dosť. Snažte sa využiť priestor naplno horizontálne aj vertikálne. Na odkladací priestor sa dajú využiť aj niky,  parapety, či priestor nad dverami.

Vhodnou alternativou do menšieho priestoru je zásuvkový systém. Nie je potrebné otvárať žiadne dvere, ktoré zasahujú do priestoru a vždy presne vidíte v zásuvke, čo v nej presne máte bez akéhokoľvek skláňania sa, či vyberania vecí z predného radu.

 FARBY

Čo sa týka samotného farebného prevedenia, trendom zostáva stále biela. A áno je to dizajnovo najjednoduchšie a na prvý pohľad aj najvzdušnejšie riešenie. Prikladám zopár inšpirácií.

biela kuchyna

biela kuchyna 

Pre obľúbencov drevodekoru  - nie je sa čoho báť ani v takom prípade. Odporúčam však kombináciu s bielou, či inou jednofarebnou plochou. Pravidlo – drevodekor na dolných skrinkách priestor zväčšuje, na horných skrinkách trochu zmenšuje (aj znižuje). Pri jeho použití na horné skrinky odporúčam prevedenie až po strop, aby to naopak pôsobilo tak vzdušne ako sa len dá. Vkusným doplnkom môže byť drevodekor len v otvorenej polici, či na pracovnej doske alebo zástene. Myslím, že kuchyne s drevodekorom sú momentálne najobľúbenejšou kombináciou. 

kuchyna

kuchyna

 

Farby sa vo všeobecnosti odporúčajú do menších priestorov bledšie či pastelové, ale ak je vhodne použitá farba a na správnom mieste, smelo do toho

 

Tmavé interiéry majú momentálne prím a sú viac a viac obľúbené aj v trendovom scandi štýle.

tmava kuchyna

tmava kuchyna

V zásade ako vždy platí pravidlo: Menej je viac. V tomto prípade je to doslovne. Čím menej materiálov použijeme a čím menej nábytku prekombinujeme, tým bude priestor pôsobiť vzdušnejšie a na pohľad upratanejšie. Ak už chceme kombinovať materiály, či farby, snažíme sa striedmo, čiže napríklad ak chceme mať v kuchyni drevodekor, kombinujeme k nemu už len jednofarebné plochy, odporúčam max dve farby. 

V kuchyniach neodporúčam, aby dizajn išiel na úkor kvality a funkčnosti - ak sa v domácnosti varí :) Vždy by to malo ísť ruka v ruke, v kuchyni by mala hrať prím predovšetkým funkčnosť. 

Verím, že vás téma zaujala a inšpirovala som vás.

Mary

Zdieľať