DIY: upcyklovanie starých nádob

DIY: upcyklovanie starých nádob

Upcyklovanie je témou, ktorá sa objavuje čoraz častejšie. Kladie sa dôraz na to, aby sme veci opätovne využili, a tvorili tak v konečnom dôsledku menej odpadu.

Máte doma staré zaváraninové poháre so zaujímavým tvarom alebo fľaše z vypitého alkoholu? Môžete z nich urobiť zaujímavé vázy. A tým, že si finálne stvárnenie dotvárate sami, budú aj jedinečné a môžu byť aj milým darčekom.

Ja som využila starú fľašu z alkoholu a závaraninový pohár s okrúhlejším tvarom.

upcyklovana vaza

Ako na to:

Pri fľaši som nezlepovala dolu etikety, nakoľko na nej farba drží ešte lepšie. Ako prvé som si označila páskou na maľovanie pokiaľ chcem mať fľašu natretú zlatou farbou. Zlatej farby som naniesla tri vrstvy, prvá bola skutočne podkladová presvitajúca.

upcykovana vaza

Po zaschnutí som začala nanášať vrchnú farbu - kombinácia akrylovej farby a prášku do pečiva. Prášku stačí polovica na odfotené množstvo farby, dostatočne zašumí, po nanesení zostane na nádobke drsný povrchový efekt. Nanášala som klasický štetcom.

upcykovana vaza

Tejto bielej šumivej hmoty treba minimálne dve vrstvy. Po zaschnutí môžete nechať minimalistický biely náter alebo pre vintage efekt zašpiniť vrchnú farbu zeminou alebo tmavšou farbou nanášanou na hubke. Výsledný efekt môže byť aj takýto.

upcykovana vaza

Zaváraninový pohár som sa rozhodla natrieť tmavou farbou. Podkladová vrstva bola čierno-hnedá. Prvá - krycia len čistá bez prášku do pečiva. Po zaschnutí druhá vrstva nasledovala aj s práškom do pečiva ako pri bielej fľaške.

upcykovana vaza

Po zaschnutí oboch vrstiev som sa rozhodla pridať nádobke patinový a vintage vzhľad a to nanesením bledšej farby (bielej a šedobéžovej) pomocou hubky. Dôležité je mať obe spodné vrstvy skutočne dobre zaschnuté, inak si ich budeme touto technikou zotierať.

upcyklovana vaza

A takto nejako to vyzerá naaranžované v interiéri. V kombinácii so stálozelenou rastlinou vynikne kontrastná čierna farba.

upcyklovana vaza

Krásne tvorenie prajem, Mary

Zdieľať