Ako sa stalo kváskovanie mojím hobby

Ako sa stalo kváskovanie mojím hobby

Okolnosti okolo narodenia syna prinútili celú našu domácnosť prehodnotiť stravovacie návyky a medzi nimi bolo aj vyhodenie čerstvého kvasnicového pečiva z jedálnička. Keď mi po pol roku nariekania za čerstvým chlebíkom kamarát pomohol upiecť môj prvý kváskový, bolo rozhodnuté! Odvtedy vonia naša domácnosť čerstvým chlebom pravidelne a pochutíme si na ňom všetci.

Na tento chlebík potrebujeme len:

kvások

350g špaldovej hladkej múky

150g špaldovej celozrnnej múky

vodu a soľ

Štartér si treba pripraviť 9-12hod vopred, a to z 200g vody, 200g špaldovej hladkej múky a lyžice kvásku. Po 12 hodinách pridáme 150g špaldovej hladkej múky, 150g špaldovej celozrnnej múky, 120g vody a dve čajové lyžičky soli. Nahrubo vymesime a necháme dve hodiny odstáť. Následne preklopíme na pomúčenú dosku, vypracujeme bochník, ktorý spojom hore položíme do ošatky. Tú vysypávam škrobom a špaldovou krupicou. Necháme dve hodiny v ošatke. Pečieme 12minút so záparou na 250 stupňov a následne 25minút na 200 stupňov.

Dobrú chuť!

Mary

PS: kváskujem s  Naty

Zdieľať