Ako pri zariaďovaní: čo dokáže koberec

Ako pri zariaďovaní: koberec

Ak chcete priestor zútulniť či dizajnovo osviežiť, vsaďte na koberec. Dokáže priestor zväčšiť (pozor aj zmenšiť), ale napríklad aj vylepšiť akustiku v priestore. Poďme si ukázať zopár tipov ako na to.

//Umiestnenie a veľkosť koberca je veľmi dôležitá

Všeobecné pravidlá - umiestnenie v rámci miestnosti. Veľkosť koberca záleží predovšetkým od rozmerov konkrétnej miestnosti. Vo všeobecnosti je vždy lepšie umiestniť do priestoru väčší koberec. Zvyšok priestoru tak pôsobí vzdušnejšie a jednotlivé kusy nábytku menšie. Vo veľkých miestnostiach môžeme pomocou jednotlivých kobercov rozdeliť obytný priestor na viac funkčných zákutí, napríklad obývací a jedálenský kút môžu byť vizuálne oddelené dvoma rôznymi kobercami.

V obývacej izbe sa koberec používa hlavne na vizuálne spojenie pohovky, konferenčného stolíka či kresla do jedného funkčného ostrova. Ak je obývacia izba obzvlášť veľká, je dobré umiestniť všetok nábytok na veľký dizajnový koberec a dať tak miestnosti väčšiu štruktúru a opticky ju tak zjednotiť. Koberec umiestnený pred alebo pod pohovkou by mal vyčnievať z každej strany asi 30 centimetrov. To vytvára pocit priestrannosti a rozľahlosti. V praxi to znamená, že ak máme napr. rohovú sedaciu súpravu, koberec nevkladáme do jej priestoru ale podkladáme aj pod ňu. I v menších miestnostiach vyčnievajúce konce koberca spôsobujú, že miestnosť vyzerá väčšia.

koberec nakres
1-2-3. Časť koberca by mala byť vždy pod nábytkom, nech je veľkosť či tvar nábytku akýkoľvek
4. Vo veľkých priestoroch si môžeme dovoliť položiť všetok nábytok na jeden koberec

Inšpirácia: veľký koberec v tmavšom interiéri, na ktorom je postavený všetok nábytok

koberec

Inšpirácia: minimalistický interiér podtrhnutý minimalistickým kobercom jemne podsunutým pod sedačkou

koberec obyvacka


Ak máme okrúhly či hranatý jedálenský stôl, platí opäť to isté pravidlo. Ak už koberec neprečnieva cez jedálenské stoličky, mali by byť minimálne na ňom všetky postavené. Optimálny rozmer je však ten ak koberec prečnieva aspoň tých 30cm za nohu stoličky, a to práve z hľadiska praktického, aby sa stolička nezachytávala pri posúvaní o kraj koberca. Koberec by mal samozrejme kopírovať tvar stola, prípadne pod všetky typy stolov sa dá umiestniť napríklad koža nepravidelného tvaru.

koberec jedalen

1-2-3. Optimálny rozmer
4. Minimálny rozmer

Inšpirácia: koža nepravidelného tvaru pod rohovým sedením pri kruhovom stole

koberec jedalen

Inšpirácia: ideálna veľkosť koberca v jedálni. Koberec jemným ale nenápadným vzorom dopĺňa vidiecky charakter interiéru

koberec jedalen

V spálni sa používa koberec predovšetkým na zútulnenie atmosféry. Možností máme viacero. Buď jeden veľký koberec (3), na ktorom je postavená aj posteľ. Nemali by však byť na ňom umiestnené nočné stolíky. Alebo viacero behúňov či kožušín(1-2), ktoré porozkladáme po miestnosti, kde potrebujeme – po stranách postele, pri kozmetickom stolíku či pred skriňou.

koberec spalna

Inšpirácia: Vhodná veľkosť aj mäkký materiál do spálne

koberec spalna

Inšpirácia: môžeme vsadiť aj na vrstvenie kobercov a kožušín, ktoré nám zabezpečí v spálni útulnú atmosféru

koberec spalna

Do detskej izby odporúčam vsadiť na kvalitu a to investovať do prírodného materiálu, vzhľadom na to, že sa deti na nich často hrajú, sedia, spia či ležia. Umiestnenie je ideálne na stred izby, aby ponúklo dostatočne veľkú a na pocit teplú hraciu plochu.

Inšpirácia: ideálne umiestnenie v strede izby, koberec s nižším vlasom slúžiaci ako hracia podložka

koberec detska izba

Inšpirácia: vrstvenie kobercov je podobne ako v spálni viac než vítané vzhľadom na zútulnenie priestoru. Pri malých deťoch si však treba dávať pozor na zakopávanie, preto sa odporúča skôr ku starším deťom.

koberec detska izba

Ak vyberáme koberec napríklad do vstupnej haly, nemal by zavadzať pri otváraní všetkých dverí v miestnosti a mal by byť dostatočne odolný. Pri kobercoch do chodby platí všeobecné pravidlo, že je dobré ak je približne o 60cm kratší ako každá strana miestnosti/vstavanej skrine.

//Nepodceňujte výber farby a materiálu

Výber vzoru a farby závisí od celkového zariadenia miestnosti. Môžeme ním štýl miestnosti podtrhnúť alebo naopak úplne vytvoriť – ak máme napríklad základ úplne neutrálny. Nesmieme však zabúdať na to, že koberec tvorí veľkú plochu v rámci priestoru, a teda nám výrazne ovplyvní jej charakter.

Inšpirácia: Koberec je svojím vzorom súčasťou aranžovania priestoru

koberec obyvacka

Vo všeobecnosti platí staré známe pravidlo – biela a bledé farby miestnosť zväčšujú, so vzormi a tmavšími farbami opatrne do menších priestorov. Nie je sa však čoho báť. Ak máme nábytku v miestnosti menej či je vstavaný, môžeme si dovoliť aj vzor aj farbu. Ak je solitérnych kusov viac, alebo sú zdobené, či v drevo-dekore, odporúčam zvoliť jemnejšiu či jednoduchšiu alternatívu. Možno je to ťažšie predstaviteľné ale aj tmavý koberec dokáže miestnosť výborne zútulniť, a momentálne sú tmavé interiéry veľkým trendom.

Inšpirácia: Aj do malého priestoru vieme vložiť koberec s jemným vzorom. Zvyšok priestoru by mu však v tomto prípade nemal konkurovať ani farbou ani vzorom

koberec obyvacka

Inšpirácia: Ak je zvyšok priestoru síce vo výrazných farbách, ALE v jednoduchých vzoroch môže byť koberec výrazný vzorom i farbou. Odporúčam v tomto prípade vsadiť na komplementárne farby, ktoré sa prirodzene dopĺňajú.

farebny koberec obyvacka

Materiál. Do viac namáhaných priestorov (predsieň, kuchyňa) je lepšie kvôli údržbe zvoliť koberec s nižším vlasom alebo ideálne hladko tkaný. Výborným riešením sú prateľné behúne. Hladko tkaný koberec odporúčam aj do jedálne, predovšetkým k malým deťom. Dá sa jednoducho pozametať a nemá s ním problém robotický vysávač. Naopak koberec s vysokým vlasom, či kožušina môže byť veľmi príjemná a mäkká v obývačke, kde sa na podlahe často sedáva, či v spálni na bosé nohy.

Netreba sa však kombinácií báť, fantázii sa medze nekladú a originalita sa v dnešnej dobe cení :) prajem príjemné zariaďovanie

Mary

PS: na záver pridávam príklad ako by to vyzerať nemalo, a kde si môžete pozrieť, ako nevhodná veľkosť koberca dokáže pocit z priestoru pokaziť

koberec obyvacka

Zdieľať