Aké štýly preferujem pri navrhovaní

Aké štýly preferujem pri navrhovaní

Pri navrhovaní sa nesnažím vždy preferovať môj štýl alebo ako sa ľudovo povie "čo sa mne páči" ale snažím sa vyhovieť danému vkusu a štýlu klienta s tým, že poradím vrámci možností a mojím cieľom je vytvoriť taký domov, v ktorom on sa bude cítiť dobre.

Musím sa priznať, že ja som v hĺbke duše  minimalista. Čo sa týka architektúry a interiérov určite, čo sa týka života, ešte sa čo to učím, ale určite je to jedna z ciest k udržatelnosti. Tak som si zo záujmu urobila test interiérových štýlov na Bellarose.sk, ktorý si môžete vyskúšať aj vy. Ste zvedaví na môj výsledok? Tu je.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hommo Sapiens Scandinavis

Definícia: Doležité sú svetlé interiéry bez zbytočností a mám vraj vysoké estetické nároky na bývanie, ktoré sú škandinávskemu štýlu vlastné - to úplne sedí.

Dostatok svetla a vzdušnosti tvorí spolu s prírodnými materiálmi základ môjho ideálneho domova, na ktorý možno ďalej podľa individuálneho vkusu pridávať farebnejšie  prvky v duchu moderného nordic štýlu, tradičné klasické škandinávske doplnky alebo nechať priestor čisto minimalistický. V každom prípade zastávam kvalitu a nadčasovosť. Mám rada zaujímavé doplnkov a  textil (veľa textilu :)),  a veľmi dôležitá je pre mňa i kvapka príjemnej hygge atmosféry.

A aké štýly sem teda spadajú:

1. Škandinávsky štýl 53%


Nadčasovosť, kvalita a výnimočný dizajn - to sú jedny z hlavných atribútov škandinávskeho štýlu.

V severskom interiéri hrajú dôležitú úlohu prírodné materiály, hrejivé textílie a určite aspoň jeden ikonický dizajnový kúsok, ktorý sa v rodine bude odovzdávať z generácie na generáciu. V škandinávskom bývaní je zásadný dôraz na svetlo a teplo domova, nemali by preto chýbať sviečky, lampy a výrazné dekoratívne svietidlá, ktoré vykúzlia tú najkrajšiu atmosféru.

Škandinávsky štýl v sebe dokáže prirodzene skĺbiť veľa prvkov z ďalších štýlových prúdov, priaznivci klasického škandinávskeho štýlu by sa teda určite nemali báť kombinovať ho napríklad s bohémskymi alebo romantickými vintage prvkami. Milovníkov modernejšieho poňatia nordic štýlu by potom mohol zaujať aktuálny trend dark nordic alebo retro prvky ako spomienky na sedemdesiate roky.

2. Moderný štýl 20%

Moderný štýl je vlastný interiérom, v ktorých sa snúbi nadčasová elegancia s aktuálnymi trendmi. Takmer určite tu narazíte na kov, sklo, perfektne sem zapadajú aj zamatové alebo metalické prvky.

Moderné interiéry bývajú na neutrálnejšom základe, ktorý dopĺňajú elegantnejšie doplnky ako vankúšiky, prikrývky, vázy, krištáľový riad, čerstvé kvety alebo sviečky. Odvážnejšie poňatie moderného štýlu potom volá po výrazných solitéroch, ako napríklad neprehliadnuteľné svietidlo alebo sofa ako z dámskeho budoáru, v každom prípade je moderný interiér vždy do bodky zladený.

Obyvateľ moderného interiéru má väčšinou rád spoločnosť, preto by tu nemal chýbať dostatok štýlových pohárov, servírovacích podložiek a samozrejme posedenie pre hostí.

3. Bohémsky štýl 13%

Uvoľnený bohémsky štýl nie je nič pre milovníkov striedmej jednoduchosti. V modernom poňatí môže byť tento stále obľúbenejší štýl skôr monochromatický, vo svojej podstate je ale bohémsky interiér plný farieb, materiálov, textílií a vôní. Nebojí sa kombinácií, hojne sa objavujú marocké a etno prvky, hromada vankúšikov, strapce, pompomy, lampy, pufy a chlpaté koberčeky. Každý hrnček v kredenci má iný vzor a na sady riadu po šiestich sa tu nehrá.

Bohémsky štýl vyznáva útulnosť a teplo domova a kladie dôraz na emócie a bohatú hostinu pre všetky vaše zmysly. Bohémsky domov je plný hudby, smiechu, vôní a pokojne aj trochy neporiadku. Život je predsa dobrodružstvo a bývanie môže byť tiež!

4. Prírodný štýl 13%

Hoci môže mať prírodný štýl viac podôb a tiahnuť raz skôr ku klasickému škandinávskemu a inokedy zase k bohémskemu alebo dokonca retro štýlu, niektoré veci sú nemenné. Napríklad obľuba teplých zemitých farieb a hlavne všadeprítomné prírodné materiály ako je drevo, bambus, ľan, vlna alebo hrejivé kožušiny.

Pre bývanie v prírodnom štýle je typická vzdušnosť, uvoľnenosť, dostatok svetla a pokojné vyznenie interiéru, čo podčiarkujú aj všadeprítomné izbové rastliny. Milovník prírodného štýlu nevyznáva rýchle trendy, ale radšej si usporí na nákladnejšie, ale zato kvalitnejšie a trvanlivejšie kúsky.

V prírodnom interiéri nie je miesto na agresívne prvky, farby a ani povahy - priestor totiž sám o sebe zvádza k relaxácii a odpočinku mysle.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Musím uznať, že ma výsledok testu veľmi prekvapil, nakoľko naozaj sadol a je výstižný. V prapodstate som minimalista s doplnením obľúbeného škandinávskeho štýlu. Mám rada aj prírodný a bohémsky štýl, sú to však skôr pre mňa sezónne záležitosti a vždy sa vrátim k tomu minimalizmu.

Tak skúste to aj vy a nezabudnite si niečo pekné do domácnosti doplniť :)

Mary

Článok vznikol v spolupráci s Bellarose.sk, boli použité texty aj obrázky z vyhodnotenia testu.

Zdieľať